Jak na řízky v troubě

Recept nebo spíše postup je velmi jednoduchý. Ale nejdříve o tom proč vlastně vůbec dělat řízky v troubě s máslem. Jednak jsou o dost chutnější a o něco zdravější díky absenci oleje. Rize praktický důvod je ten, že při smažení v troubě pak dva dny nesmrdí celý byt. A v neposlední řadě řízky v troubě nejdou prakticky spálit.

Jestli Vás to přesvědčilo nebo chcete zkusit řízky udělat trochu jinak jdeme na to. Jako první zapněte troubu ať je dobře rozpálená. Nastavte 200 stupňů a už teď dejte do trouby plech s pečícím papírem ať je vše dobře nahřáté.

Nejlepší maso na řízky podle mě je vepřová krkovice. Maso si z lednice vyndejte o něco dříve aby mělo pokojovou teplotu. Nařezejte zhruba jeden a půl centimetru silné plátky. Dobře nasolte a klasickým způsobem obalte. Já solím i vejce.

Nakrájejte máslo na plátky a položte na maso. Vložte do trouby na plech. Zkoušel jsem i keramickou misku, ale na plechu se dělají lépe. Nechte smažit zhruba 7 minut z každé strany dozlatova.

Řízky jsou hotové. Bez zápachu z přepáleného oleje přešlapování u kamen. Papír na kterém se peklo vyhodíte a plech zůstane čistý.